Kutak za gurmane

Piletina s pršutom u umaku od gorgonzole

Sastojci:

  • Umak od gorgonzole:
  • 100 g poriluka
  • 100 g gorgonzole
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • ½ žličice češnjaka u granulama
  • malo soli
  • malo bijelog papra
  • ½ žličice majčine dušice
  • Pileći file u umaku:
  • 440 g pilećeg filea
  • 40 g dalmatinskog pršuta Voštane
  • 1 žlica Vegete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 100 g cherry rajčica

Pileći file pospite Vegetom i popaprite, sve komade zamotajte tanko narezanim pršutom. Na tavi na zagrijanom maslinovom ulju prepecite meso sa svake stane po cca 2 minute. Meso izvadite na tanjur i pokrijte za vrijeme pripreme umaka. Za umak na istom ulju na laganoj vatri popecite tanko narezan poriluk dok ne omekša i promijeni boju. Zatim dodajte gorgonzolu natrganu na komadiće i polako ulijevajte vrhnje za kuhanje. Miješajte dok se sir ne otopi, a umak blago zgusne. Dodajte češnjak u granulama. Umak po potrebi posolite, popaprite i začinite majčinom dušicom. Keramičku posudu za pečenje natrljajte polovicom češnjaka i premažite s malo maslaca. Zatim dolijte umak od gorgonzole, dodajte popečeni pileći file omotan pršutom i prepolovljene rajčice. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C 25-30 minuta.




Pogačice s pršutom

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 75 g margarina
  • 160 g gaude (ili nekog drugog sira)
  • 70 g dalmatinskog pršuta Voštane
  • 220 ml mlijeka

Pomiješati brašno (250 g), sol i prašak za pecivo. Dodati margarin i rukama zgnječiti. Pršut izrežite na najsitnije komadiće, a gaudu izribajte. Dodajte u već napravljenu smjesu pršut, gaudu i mlijeko te promiješajte. Ostavite 5 minuta zatim dodajte i preostalih 50 g i još malo umijesite (3-4 puta). Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite tijesto na 7-10 mm i okruglim sjekačem vadite pogačice.Peći 15 minuta u zagrijanoj pećnici na 200°C.




Njoki sa sirom i pršutom

Sastojci:

  • 60 dkg smrznutih njoka
  • 20 dkg sira edamera
  • 20 dkg dalmatinskog pršuta Voštane
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 30 dkg šampinjona
  • bijelo vino, sol, papar, ulje, parmezan

Pršut izrezati na rezance, a šampinjone na ploške i prepržiti na ulju. Podliti bijelim vinom i vrhnjem za kuhanje te posoliti i popapriti. Njoke blanširati u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Zatim iz ocijediti, dobro izmiješati s umakom pa posložiti u nauljenu vatrostalnu posudu. Potom ih obložiti sirom narezanim na ploške i posipati parmezanom. Peći u pećnici dok jelo ne porumeni.




Krem juha od bijelog graha s prženom pancetom

Sastojci:

  • 50 g bijelog graha
  • 30 g mrkve
  • 30 g crvenog luka
  • 0.01 l maslinovog ulja
  • 0.01 l suncokretovog ulja
  • 20 g celera (korijen)
  • 30 g dalmatinske pancete Voštane
  • 5 g peršinovog lista
  • 3 g goveđe kocke
  • 1 g sitne soli
  • 5 g bijelog papra
  • ružmarin

Grah se treba namočiti dan ranije u hladnu vodu. Luk očistimo, mrkvu i korijen celera ogulimo i sve narežemo na ploške. S pancete, narezane na šnite, skinemo kožu i hrskavicu. Na suncokretovom ulju prepržimo pancetu s obje strane tako da postane hrskava. Hrskavu pancetu stavimo na papirnati ubrus da papir upije višak masnoće. Na maslinovom ulju prepržimo kožu od pancete i korjenasto povrće uz dodatak soli i ružmarina. Zalijemo s vodom (0,4 l po porciji), dodamo grah, goveđu kocku i pustimo da kuha dok grah ne omekša (cca 45 minuta). Maknemo s vatre, odvadimo četvrtinu graha i kožu od pancete. Dodamo papar i sve izmiksamo štapnim mikserom. Cijeli grah stavimo u juhu, dekoriramo listom peršina i prženom pancetom.




Salata s pečenicom i buđolom

Sastojci:

  • 30 g dalmatinske buđole Voštane
  • 30 g dalmatinske pečenice Voštane
  • 10 g rukole
  • 80 g zelene salate
  • 40 g lučica u octu
  • 100 g rajčica
  • 0.01l maslinovog ulja
  • 0.01l suncokretovog ulja
  • 0.01l jabučnog octa
  • 1 g sitne soli
  • 0.5 g crnog papra
  • peršin

Pečenicu i buđolu narežemo na tanke štapiće. Očistimo rajčicu i narežemo na kriške, a lučice prerežemo na pola. Zelenu salatu očistimo, operemo i natrgamo na manje komade. Pripremljenu zelenu salatu začinimo s maslinovim uljem, octom, soli i paprom. Na začinjenu salatu složimo rajčicu, lučice, pečenicu i buđolu.