Proizvodni proces

Proizvodni proces odvija se na dvije lokacije, u primanom proizvodnom pogonu Voštane i pogonu Čaporice koji se nalazi u industrijskoj zoni Čaporice kraj Trilja.

Proizvodni pogon Voštane

Proizvodni pogon Voštane smješten je na 970 metara nadmorske visine, gdje na neprestanom udaru bure tijekom 12 mjeseci nastaju vrhunske suhomesnate dalmatinske delicije. Stalnim izmjenama suhe bure, bogate čistim aerosolima planinskog bilja i vlažnog juga, stvara se proizvod osebujna mirisa i okusa svojstvenog mikrolokaciji Voštane.

Lokacija podno planine Kamešnice, pokraj sela Voštane, okruženog gotovo netaknutom prirodom, odabrana je zahvaljujući izvanrednim prirodnim uvjetima (hladne i suhe zime, svježa i topla ljeta), koji omogućavaju idealne temperature zraka i relativne vlage u proizvodnom pogon tijekom cijelog proizvodnog procesa sušenja, dimljenja i zrenja.

Karakterizira je tzv. ruža vjetrova odnosno stalna izmjena hladne i suhe bure koja pušući s planine Kamešnice donosi zrak obogaćen aromama, peludom i raznim aerosolima porijeklom od planinskog bilja te juga koji donosi morski zrak. U pogonu Voštane odvijaju se procesi dimljenja i zrenja. Tu nastaju izvanredni uvjeti za proizvodnju autohtonih dalmatinski delicija; pršuta, pancete, pečenice i buđole.

Proizvodni pogon Čaporice

Proizvodni pogon Čaporice sagrađen je 2012. godine te je smješten u industrijskoj zoni Čaporice potkraj Trilja.

Pogon je zamišljen kao dvije odvojene cjeline odnosno dvije faze proizvodnje. Mokra faza proizvodnje je početna faza proizvodnje suhomesnatih proizvoda.

Proces započinje ulaskom svježe sirovine pri čemu se kontroliraju bazne vrijednosti poput ph i temperature. Cijeli proces se dešava u neprekidnom hladnome režimu. Svježa sirovina se zatim ručno ili strojno soli, nakon čega se odvija postupak prešanja tzv. pizanje.

Drugi dio pogona je suha faza koja predstavlja klasično konfekcioniranje gotovih proizvoda poput narezivanja, vakuumiranja, vaganja, pakiranja, skladištenja te distribucije gotovih proizvoda.